mandag 27. juli 2015

Risikabel rullekake


Del 1: Høna og egget

Mange italienske frokostgjester setter pris på et kakestykke til morgenkaffen, og jeg fikk for meg at rullekake er en rask og ukomplisert affære å vispe i hop. Det er hendig iblant å kunne slå opp en oppskrift på nettet, men ufarlig er det ikke! Særlig når du minst mistenker det. Nå tenker jeg verken på virusbefengte filer eller feil i angivelsen av mål og vekt på sukker og smør. Til rullekake trengs jo dessuten ikke smør! Nei, det lå et faremoment innbakt, så å si, i selve oppskriften, idet en av de fem ingrediensene viste seg å være «trygge norske egg». Ojsann! Hvordan i all verden lage «den gamle klassikeren» og «favoritt hos både store og små« hvis det nå er plent umulig å få tak i trygge norske egg? Her ute i verden. Hvor man på baketidspunktet befinner seg. Skal vi sette gjestenes liv og helse på spill ved å bruke utrygge og unorske egg?? Kortreiste sardiske? Fra frittgående høner som legger eggene sine hvor det faller dem inn? Vi kan kanskje ikke se bort fra at det skaper utrygghet hos eggene at hønene sprader fritt omkring?

Del 2: Lev livet farlig

Vi TAR, etter noe betekningstid, den sjansen, og dekker oss bak den smule uetiske ideen at vi jo for så vidt ikke trenger å SI noe om det til de nevnte gjestene… Dertil tar vi sjansen på bytte ut sukkeret med melis, siden det er det vi har i skapet. Mirakuløst nok blir eggedosisen stiv. Når vi kommer til fyllet, dukker det opp en overraskelse. Her står en i følge oppskriften plutselig helt grenseløst fritt til å velge, og, formoder vi: blant all verdens syndige herligheter. Ja, i fyllet kan man virkelig både slå seg løs og boltre seg på en gang, uhemmet! Det behøver slett ikke være bringebærsyltetøy av trygge norske bringebær, neida, «du kan selvfølgelig fylle den med det du liker aller best!» Vi tenker: mango chutney og mascarpone? Fikenmarmelade fra viltvoksende fikner? Fet fransk sjokolademousse?

På dette punktet i prosessen føler vi imidlertid at vi har beveget oss på tynn is lenge nok og drar oss hårfint i land med det bringebærsyltetøyet vi har for hånden, økologisk og uten tilsatt sukker, og som vi liker, ikke minst! Veldig godt. Det syltetøyet er faktisk SÅ godt og SÅ trygt at det blir eksportert helt fra Italia til Tromsø, hvor det står og smiler i hyllene til Helmersens Delikatesse. Og dessuten til en større norsk dagligvarekjede vi ikke vil nevne ved navn. Nå gjenstår det bare å se om rullekaka vår blir en favoritt blant store og små også her i utlandet. Helt trygg er den jo ikke…

PS. Det er selvfølgelig ikke bare i Norge at det nasjonalt produserte er synonymt med det beste og tryggeste. Her skal det minst være «Italiensk kvalitet», men aller helst: «produsert på Sardinia av kun sardiske råvarer»! Sånn er det med den saken.

 A: Unorske ingredienser

B: Resultat. Utrygg rullekake på en seng av basilikum...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar